+30 22860 22542, +30 21468 79900

ΜΕΝΟΥ

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

nea-kameni

Η Σαντορίνη είναι προικισμένη με μια μοναδική φυσική ομορφιά και ένα άγριο σκηνικό που δημιουργήθηκε από τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά διάσημη για την όμορφη καλντέρα, το νησί είναι γνωστό και για τα δύο μικρά νησιά της μαύρης λάβας που βρίσκονται στο κέντρο της λεκάνης της Σαντορίνης, γεωγραφικά, τα νεότερα νησάκια στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Νέα Καμένη είναι ιδιαίτερα πόλος έλξης για τους τουρίστες για τις ιαματικές πηγές της. Τα κίτρινα νερά εκεί περιέχουν μεγάλη ποσότητα θείου και χαρακτηρίζονται για τους θεραπευτικούς τους σκοπούς. Σήμερα, ο Άγιος Νικόλαος που είναι ο μικρός όρμος στο νησάκι Νέα Καμένη είναι μια πραγματική πηγή υγείας. Τα χωριά της Σαντορίνης σκαρφαλωμένα σε ψηλά βράχια προσφέρουν εκπληκτική θέα στην καλντέρα και τα νεαρά νησάκια, ειδικά κατά τη διάρκεια του εκπληκτικά χρωματισμένου ηλιοβασιλέματος. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν το ηφαίστειο λαμβάνοντας μια από τις καθημερινές κρουαζιέρες που διαφημίζονται σε οποιοδήποτε χωριό. Κάποιος μπορεί να περπατήσει πάνω από τις στέρεες μαύρες πλευρές του ατμού του ηφαιστείου και να εξερευνήσει ολόκληρη την περιοχή, η οποία είναι αρκετά εντυπωσιακή. Η Νέα Καμένη είναι η κεντρική και μια φορά στην ακτή της, μετά από μια βόλτα 20 λεπτών στο σεληνιακό τοπίο, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον κρατήρα του ηφαιστείου και άλλα ανοίγματα που εκρήγνυνται με ατμό θείου. Η περιοχή προσφέρει επίσης απίστευτη θέα στα πανέμορφα χωριά που κρέμονται στους βράχους. Το παλαιότερο ηφαίστειο, η Παλαιά Καμένη έχει θερμές πηγές.

 

Γεωλογία

 

fira-from-nea-kameni

Το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό τμήμα του ηφαιστειακού τόξου Νότιο Αιγαίου, που περιλαμβάνει τα ηφαίστεια των Μέθανων, της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου. Σηματοδοτεί την υποβάθμιση της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας κάτω από την πλάκα του Αιγαίου της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας, με ρυθμό μέχρι 5 εκ. Ετησίως με βορειοανατολική κατεύθυνση. Χαρακτηρίζεται από σεισμούς σε βάθη 150-170 χλμ.

Μη-ηφαιστειακά πετρώματα εκτίθενται στη Σαντορίνη στο βουνό Προφήτη Ηλία, το Μέσα Βουνό, την κορυφογραμμή του Γαβριλλού, τον Πύργο, τον Μονόλιθο και την εσωτερική πλευρά του τοιχώματος της καλντέρας μεταξύ του Ακρωτηρίου Πλάκα και του Αθηνιού.

Τα νησιά Καμένη στο κέντρο της καλντέρας είναι φτιαγμένα από βράχους από λάβα.


Ηφαιστειολογία

santorini-volcano

Η καλντέρα αποτελείται από επικαλυπτόμενα ηφαίστεια ασπίδας, κομμένα από τουλάχιστον τέσσερις μερικώς αλληλεπικαλυπτόμενες καλδέρες, από τις οποίες σχηματίστηκε η παλαιότερη νότια καλντέρα περίπου 180.000 χρόνια πριν τη σημερινή εποχή. Η επακόλουθη καλντέρα του Σκάρου δημιουργήθηκε περίπου 70.000 χρόνια, και το ακρωτήριο Riva περίπου 21.000 χρόνια. Η σημερινή καλντέρα σχηματίστηκε περίπου 3600 χρόνια κατά τη διάρκεια της Μινωικής έκρηξης.

Η Παλαιά Καμένη και η Νέα Καμένη σχηματίστηκαν ως αποτέλεσμα πολλαπλών, αρχικά υποβρυχίων εκρήξεων στο κέντρο της καλντέρας.

Αν και αδρανής, η Σαντορίνη είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους, κυρίως εκφυλιστικές εκρήξεις, έχουν κατασκευάσει τις ασπρόμαυρες ασπίδες λάβας της Νέας και της Παλαιάς Καμένης μέσα στην καλντέρα.

Η τελευταία έκρηξη τους ήταν το 1950, και τώρα γίνεται μόνο η φουμαρολική δραστηριότητα, κυρίως μέσα στους πρόσφατα δραστικούς κρατήρες. Τα όργανα GPS έχουν καταγράψει ανανεωμένη παραμόρφωση γύρω από την καλντέρα το 2011 και το 2012.

Η τεράστια μινωική έκρηξη της Σαντορίνης τον 17ο αιώνα π.Χ. μπορεί να έχει εμπνεύσει τον θρύλο της Ατλαντίδας. Έχει βαθμολογηθεί με 7, το υψηλότερο σκορ για μια ιστορική έκρηξη, στο δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας του προγράμματος Smithsonian Global Volcanism.